Overslaan en naar de inhoud gaan

Geothermische warmtepomp

geothermische warmtepomp

Een geothermische warmtepomp is een type warmtepomp dat de constante temperatuur van de aarde gebruikt om een gebouw te verwarmen of te koelen. Het systeem gebruikt een lus van leidingen die in de grond zijn ingebed om warmte uit de aarde te halen of erin te brengen, afhankelijk van het seizoen. Hieronder volgt een algemene beschrijving van de werking van een geothermische warmtepomp:

  1. De lus van leidingen is gevuld met een koelmiddel dat door de leidingen circuleert en warmte uit de aarde haalt of afgeeft.
  2. In de winter haalt de warmtepomp warmte uit de aarde en transporteert deze naar de binnenunit van de warmtepomp via de leidingen.
  3. De binnenunit van de warmtepomp bevat een compressor die het koelmiddel comprimeert en de temperatuur verhoogt.
  4. Het hete koelmiddel stroomt door de verdamper waar het de warmte afgeeft aan het water dat door de verdamper stroomt.
  5. Het verwarmde water wordt gebruikt voor het verwarmen van een gebouw.
  6. In de zomer werkt de warmtepomp in omgekeerde richting en transporteert hij warmte van het gebouw naar de aarde om het te koelen.

Geothermische warmtepompen zijn zeer efficiƫnt en kunnen tot 70% van de energie besparen in vergelijking met conventionele verwarmingssystemen. Ze zijn ook milieuvriendelijk en verminderen de CO2-uitstoot. Echter, ze zijn duurder in aanschaf dan andere systemen en vereisen een bepaalde hoeveelheid ruimte voor de installatie van de leidingen in de grond.