Overslaan en naar de inhoud gaan

Lucht/water-warmtepompen

Lucht/water-warmtepompen

Een lucht/water-warmtepomp is een type warmtepomp dat warmte uit de buitenlucht haalt en gebruikt om water te verwarmen dat wordt gebruikt voor het verwarmen van een gebouw en/of het verwarmen van sanitair water. Hieronder volgt een algemene beschrijving van de werking van een lucht/water-warmtepomp:

  1. De buitenunit van de warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en transporteert deze naar de binnenunit van de warmtepomp via koelmiddelleidingen.
  2. De binnenunit van de warmtepomp bevat een compressor die het koelmiddel comprimeert en de temperatuur verhoogt.
  3. Het hete koelmiddel stroomt door de verdamper waar het de warmte afgeeft aan het water dat door de verdamper stroomt.
  4. Het afgekoelde koelmiddel stroomt terug naar de buitenunit waar het de warmte afgeeft aan de buitenlucht en weer wordt afgekoeld.
  5. Het verwarmde water wordt gebruikt voor het verwarmen van een gebouw of voor het verwarmen van sanitair water.

Lucht/water-warmtepompen zijn energiezuiniger dan conventionele verwarmingssystemen omdat ze gebruik maken van gratis beschikbare energie uit de buitenlucht. Ze kunnen ook in omgekeerde richting werken om gebouwen te koelen in de zomer. Het is belangrijk om de juiste grootte en capaciteit van een lucht/water-warmtepomp te kiezen voor de grootte van het gebouw en de warmtevraag om ervoor te zorgen dat het goed werkt en efficiƫnt is.